Használati utasítás

Az alábbi használati utasítással megismerkedve Ön megfelelően üzemeltetheti a készüléket, hosszú élettartamot és megbízható működést biztosítva a villany kazánnak.

Új, garanciális magyar gyártmányú termék szobák, helyiségek, családi házak, lakóházak, nyaralók, munkahelyek, irodák, elsődleges és másodlagos fűtési módjaként.

Magyar nyelvű tájékoztatót és 2 év garanciát adunk termékeinkhez, a kazán testre örök garancia vonatkozik.

Ezt a készüléket gyermekek 8 éves kortól használhatják, az olyan személyek, akik csökkent fizikai, érzékelési vagy szellemi képességekkel rendelkeznek vagy a tapasztalat és a tudás hiányzik csak abban az esetben használhatják, ha az mellett történik, vagy tájékoztatják Őket a készülék biztonságos használatáról és megértik a használatból adódó veszélyeket. Gyerekek nem játszhatnak a készülékkel. A készülék tisztítását vagy karbantartását gyermek csak felügyelet mellett végezheti.

Ez a készülék nincs ellátva hálózati csatlakozó vezetékkel vagy vagy más olyan eszközzel, amely a hálózatról való leválasztás céljából minden pólusban legalább akkora érintkezőtávolságot nyújt, amely a III. túlfeszültségi kategória feltételei között teljes leválasztást biztosít, ezért ilyen leválasztóeszközt a rögzített vezetékhálózatba kell beépíteni.

A rögzített vezetékhálózat szigetelését védeni kell, pl: megfelelő névleges hőmérsékletű szigetelőhüvellyel.

A készüléket száraz helységben kell telepíteni. (legalább 3m-re a mosdótól, kádtól).

Rögzítés, helyes bekötés kialakítása:

A kazán függőlegesen a falra kel felfúrni (6 lap fejű csavarral vagy ász csavarral) úgy, hogy a név felirat olvasható legyen. A levegő kiáramlik belőle vízzel való feltöltésnél, hiszen ezek vizes fűtőszálak, levegővel való találkozáskor elpattannak azonnal. A kazán talpazatán lévő fa, csupán a szállítás megkönnyítésére szolgál, mivel magas a súlypontja a kazánnak. Célszerű golyós csapot beszerelni a kazán elé és mögé egyaránt, így könnyedén eltávolítható, nem szükséges a vízkészletet leereszteni, csupán a kazánban lévő néhány liter távozik. Bár nagyon fontos, hogy az órával ellátott légtelenítő szelepet (tartozék) az elzáró csapon belül helyezzük el!!!

Figyelem! A túlnyomás ellensúlyozására szolgáló szelep NEM alkalmas a feltöltésre.

A termék üzembe helyezését bárki elvégezheti. A garanciának nem feltétele, hogy ki szereli fel a készüléket. Az a fontos, hogy a leírtak be legyenek tartva. A bekötést bízzuk szakemberre.

A kazán bekötésénél minimum egy, de lehet mindkét ¾ collos csatlakozási pontot flexibilis csővel összekötni. Hiszen a flexi cső 80°C-t üzemszerűen elvisel, és a fűtőszálak is maximum ennyit hivatottak előállítani. Valamint ezzel már meg is van a hollanderes oldhatóság, ami az esetleges későbbi szerelésnél rendkívül megkönnyíti a dolgunkat, de mindemellett kényelmesebb is a munka vele, és ha kicsinek bizonyul a kazán teljesítménye, akkor sokkal egyszerűbb egy nagyobbra cserélni.

Az elektromos hálózatba be kell építeni egy áramtalanító (biztonsági) főkapcsolót! A nulla és a fázis vezetékeket is a fí relé aljába kell bekötni a feliratoknak megfelelően. A földelést a doboz aljában található föld sínen elhelyezkedő sorkapocsba kell kötni.

Termékünket azoknak kínáljuk, akiknek az alábbi előnyök kedvezőek:

– olcsó az előállítása és a kereskedelmi ára,
– minden egyes alkatrésze cserélhető,
– minden összetevőjét meg lehet vásárolni általános kereskedelmi forgalomban, nem
kell pl.: nyáklapot rendelni francia országból,
– nyitott és zárt fűtési rendszerre egyaránt köthető,
– nincs minimális nyomás igénye, a maximális pedig akár 5 bar is lehet,
– lehet kötni 1 fázisra, 2-re, 3-ra, vagy akár 4 fázisra is. Vezérelt
(éjszakai) árammal is lehet kombinálni, és ez utólag is módosítható.

Mérete a teljesítmény mértékében változik,

55cm (magasság) × 34 cm (átmérő) + elektromos fk doboz.

Tömege: 10kg-tól (üresen, vízmentesen)

Színe: fehér

Űrtartalma: 4 litertől (6kW-os) 16 literig (24kW-os)

Fűthető terület:

6 kW: 60-80 nm

8 kW: 100-120 nm

12kW: 150-180 nm

24kW: 300-350 nm

Valamennyi adat 2,7 méter belmagassággal számolva, optimális hőszigetelés esetén értendő.

A standard 8kW-os kazán becsült napi működtetési költsége 1.968Ft/nap.

Az adat folyamatos működés, jó hőszigetelés esetén értendő, 49Ft/kW áron számítva. Ám ez jelentősen csökkenthető éjszakai árammal kombinálva.

A fogyasztást nagyon nehéz megállapítani előre.

Befolyásolja az alapterület, belmagasság, falak vastagsága és hőszigetelő képessége,padlás hőszigeteltsége, nyílászárók „K” értéke, a ház hő technikai tényezője, radiátorok (egy db radiátor 10-120e ft-ba is kerülhet), padlófűtés, fal fűtés, plafon fűtés hő leadó képessége, csövek vastagsága, stb…

Ezek ismeretének hiányában csupán jósolni lehet, hogy mekkora lesz a fogyasztás.

A fűtésnél az a fontos, hogy a lehető legkevesebb víz legyen a rendszerben (csövekben, radiátorokban és a kazánban is), hiszen annál gyorsabban és hatékonyabban tud működni.

Néhány apró odafigyeléssel magunk is kedvezően befolyásolhatjuk a fogyasztást, legyen szó elektromos fűtésről, gázos megoldásról, vegyes tüzelésről vagy bármilyen egyéb fűtő alkalmatosságról.

Például az ingatlanon belül a hőmérséklet kiválasztása nagyon fontos. 20 C fokig normális a fogyasztás, 22 fokig már jelentősebb, 25 fok felett pedig tragikusan hat a pénztárcára.

A csipke és sötétítő függönyök a radiátorok felett érjenek véget, különben a meleget az ablakra irányítja a túllógó rész.

A fürdőszoba, wc és konyha ablakok csak a szükséges ideig legyenek nyitva.

A lakás szellőztetést tágra nyitott ajtókkal ablakokkal végezzük, rövid ideig.

Egy ingatlanban ha 45 fokos vizet sikerül keringtetni folyamatosan, annak kényelmes 22-23 fokos levegőt kell biztosítania. Ha erre nem képes, akkor rossz a szigetelés, és elvész a meleg.

A villany kazánokat lehet alkalmazni nyitott és zárt fűtési rendszereknél is. A nyitott rendszernél egy magas ponton van egy túlfolyó tartály, és a felesleges víz kifolyik a tetőre, vagy a wc tartályba is köthető. Zárt rendszernél tágulási tartály szükséges, ez biztosítja a nyomást, mivel a folyadékot nem lehet tömöríteni.

DSCN4442

A villanykazánnal való fűtési módot fő vagy kiegészítő fűtésként az alábbi helyeken ajánljuk:

– kiegészítő fűtés vegyes tüzelés mellé,

– nyaralókban, vadász házakban,

– műemlék és műemlék jellegű épületekben,

– ahol sokáig tart a gáz engedélyeztetése,

– ahol a kémény nem kivitelezhető,

– ahol a kémény régi, használt, elhasznált,

– ahol a tulajdonos áram kedvezményben részesül,

– ahol nem megoldható a gázzal való fűtés,

– ahol nap vagy szél energia hasznosítás megoldható,

– ahol félnek a szénmonoxid veszélytől.

Alapvetően a szobai termosztáttal (tartozék) kell beállítani a szobai levegő kívánt értékét. A víz hőfok szabályozó +5 és +72 °C állítható, de a 60 °C már olyan meleg, hogy az nem kellemes az emberi bőrnek. A réz színű, ceruza jellegű érzékelőt a kazán tetején kell elhelyezni. Erre az érzékelőre NEM  szabad semmilyen egyéb csövet, eszközt vagy kiegészítőt rátenni, tekerni vagy lefesteni. Ennek be nem tartása utólag is kimutatható és garanciáját veszíti a készülék.

A víz hőfok korlátozó nem állítható, annak érzékelőjét szintén a kazán tetején kell elhelyezni.  Amennyiben a fűtés vize túlmelegedne ( a keringető szivattyú meghibásodik, és nem tudja elszállítani a meleg vizet) a szabályozó vissza fog kapcsolni, ha kihűl a kazán. Amennyiben a korlátozó is leoldja az elektronikát, azt csak szerszámmal lehet visszakapcsolni. Meg kell várni, míg lehűl a kazán, és a falon kívüli elektromos elosztó doboz fedelét eltávolítva, a felső szekció jobb oldalán található az érzékelő, ahol egy fekete gombot megnyomva ismét üzembe helyezhetjük a villanykazánt.

A légtelenítő szelepet a kazántól feljebb kell elhelyezni, akár a tetején is lehet egy T idommal. Ezáltal felszerelésnél elegendő csak ezen az egy ponton légteleníteni, és utána lehet a csapot kinyitni.

A fekete vezeték a fázis,a kék színű vezeték a „nulla”, a zöld-sárga csíkos vezeték a földelés. Ezen színek betartása rendkívül fontos, NEM lehet másik színű vezetékkel csatlakoztatni vagy pótolni.

TermosztátA szobai termosztát 1-es és 3-as pontját (2. kép) a csavarok segítségével kell összekötni a tömbszelencén keresztül, a falon kívüli elektromos elosztó dobozban található „állandó fázis” és „vezérelt fázis” feliratú sorkapcsaival.   A fűtőbetétek anyacsavarral vannak a kazán fémszerkezetéhez rögzítve. Szállítás közben elképzelhető, hogy valamelyik meglazul, és a víz néhány csepp formájában megjelenik. Ez nem jelent problémát, az adott betét csavarján egy kicsit kell szorítani 8-as kulccsal. Épp annyira, hogy a szárazra törölt kazántesten ne lehessen újabb vizet felfedezni. Fölösleges meghúzni az összes csavart, és megtépni is hiábavaló, mert akkor elvetemedik a szilikon tömítés, és már csupán csere útján lehet majd újra rendbe hozni. Csak ahhoz kell hozzányúlni, amelyik problémásnak mutatkozik. Az energiahordozók hatékonyságának összehasonlítása az alábbi képen látható táblázat segítségével kiszámítható, de a feltüntetett árak pusztán tájékoztató jellegűek.

Jó meleget kívánunk!!!